Alleen een verenigd en zelfbewust Europees blok is in staat om de industriële uitdaging aan te pakken. Afzonderlijke lidstaten – en zeker kleine landen zoals België – kunnen geen betekenisvolle invloed uitoefenen op het wereldtoneel. De Europese Unie kan dat wel. De Europese interne markt is de grootste en meest kapitaalkrachtige markt ter wereld en daardoor belangrijk voor andere grootmachten zoals de VS en China. Die marktmacht is één van onze grootste troeven; we moeten die volop uitspelen.
Versterk en verdiep de EU.
Op economisch, politiek en sociaal vlak moet de EU verder verdiept worden. Denk bijvoorbeeld aan het evolueren naar een echte kapitaalunie of het aangaan van gemeenschappelijke Europese schulden (beide noodzakelijk voor het vrijmaken van de nodige investeringen in industrie en energie).
De versterking van een sociaal Europa is ook essentieel. Dat betekent onder meer respect voor sociaal overleg, investeringen in welzijn en een rechtvaardige klimaattransitie.
Een Europees kader voor staatssteun.
Dat moet zorgen voor een meer efficiënte besteding van financiële middelen en vermijden dat lidstaten tegen elkaar uitgespeeld worden door grote multinationale ondernemingen (zie Voorstel 5 - Staatssteun).
Respect voor sociale wetgeving en overleg.
Wie in Europa wil ondernemen, moet dat doen met respect voor sociale wetgeving en sociaal overleg.
Types zoals Elon Musk – die pertinent weigert om collectieve akkoorden te sluiten en openlijk anti-vakbond is – kunnen we missen als kiespijn. Europa moet hier consequenter optreden: zaken doen in Europa wil zeggen ons sociaaloverlegmodel respecteren.
Extreemrechts verzwakt ons.
Extreemrechtse partijen houden er anti-Europese standpunten op na. Ze willen allemaal minder Europa en terugplooien op de eigen staat of regio. Maar daarmee schieten we onszelf in de voet en spelen we landen zoals de VS, Rusland en China in de kaart. Alleen méér Europa kan zorgen voor de herindustrialisering die we nodig hebben en onze welvaart garanderen.
ABVV-Metaal moet actiever aanwezig zijn op Europese fora.
In de eerste plaats via onze industrievakbond IndustriAll Europe. Dat is nodig om mee te kunnen werken aan een sterk, sociaal en duurzaam Europa en meer te kunnen wegen op de talrijke Europese beleidsinitiatieven die gelinkt zijn aan de versterking van onze industrie. We moeten ook ons netwerk met de sociaal-democratische fractie in het Europees Parlement versterken.
(bron: Interview met Hendrik Vos, MagMetal, 2024)
EU pushes ‘Buy European’ quotas in major plan to revive industry
(bron: POLITICO, 2025)
(bron: vrt, 2021)