De uitbouw van een sterke en duurzame industrie kun je niet alleen aan de markt overlaten. We hebben nood aan een overheid die met een ambitieus beleid de bakens uitzet. De overheid moet een duidelijk signaal geven dat ze de transitie naar een klimaatneutrale, toekomstgerichte industrie serieus neemt.
Enkele belangrijke elementen:
Investeer in publieke infrastructuur.
De industrie van morgen vereist moderne infrastructuur die aansluit bij nieuwe technologische en ecologische uitdagingen. Net zoals de industriële opbouw van de jaren zestig mogelijk werd door investeringen in havens, snelwegen, logistieke netwerken en elektriciteitsvoorzieningen, moeten we vandaag vooruitkijken naar 2050.
Denk aan energie-efficiënte transportnetwerken, een toekomstbestendig elektriciteitsnetwerk en infrastructuur die groene technologie ondersteunt. Deze investeringen vormen de fundamenten van een duurzame industrie.
Een ander begrotingsbeleid.
De Europese begrotingsregels verplichten ons land tot miljardenbesparingen, iets waar wij ons als ABVV-Metaal steeds tegen verzet hebben. Er is niets mis met een gezonde begroting, alleen mag dit niet ten koste gaan van noodzakelijke overheidsinvesteringen. We moeten op een andere manier nadenken over begrotingsbeleid. Als een bedrijf investeert, dan neemt ze het bedrag van die investering geleidelijk op in de kosten via afschrijvingen. Op die manier wordt de kostprijs van een investering boekhoudkundig gespreid over een lange periode. De overheid moet bepaalde uitgaven op dezelfde manier kunnen behandelen.
Uitgaven in het kader van een duurzame industrie of hernieuwbare energie zijn investeringen die op termijn geld opbrengen en onze veerkracht versterken. We hebben met andere woorden nood aan een ander begrotingskader, dat het eenzijdige kostenperspectief overstijgt en kijkt naar de lange termijn.
Sterke administraties.
We hebben nood aan sterke overheidsadministraties die industriebeleid begrijpen en actief ondersteunen. Momenteel wordt te veel werk uitbesteed aan zeer dure consultants, wat de interne knowhow van de overheid verzwakt.
Een beperkte investering in menselijk kapitaal en kennis binnen de overheid kan resulteren in meer Europees geld en een grotere slagkracht van onze industrie. Een sterke administratie moet investeringen aantrekken, meer lobbykracht uitoefenen op Europees niveau en EU-regels op een duidelijke manier vertalen naar bedrijven en andere stakeholders.
Slim industriebeleid.
De Belgische en Vlaamse overheid hebben nood aan slim en op elkaar afgestemd industriebeleid. Een goed industriebeleid is offensief, toekomstgericht en doorgesproken met de sociale partners (zie Voorstel 4 - Slim industriebeleid).
Investeer in innovatie.
Inzake innovatiebeleid presteert ons land goed en we trekken er ook heel wat middelen voor uit. Het is positief dat de Vlaamse regering de gezamenlijke (publiek en private) investeringen in onderzoek en ontwikkeling wil optrekken tot 5 % van het BBP. Deze doelstelling is een noodzakelijke stap om onze positie als innovatieve kennisregio te verstevigen. De Vlaamse Moonshot-investeringen – gericht op de ontwikkeling van duurzame technologieën, processen en producten – zijn eveneens positief, net zoals de focus op de concrete valorisatie van dat onderzoek in de industrie (via Moonshot Flanders Call 2025).
Europees Parlement keurt nieuwe begrotingsregels goed: wat betekent dat voor België? (bron: vrt nws, 2024)
Europa legt ons voor jaren onzinnig strenge besparingen op
(bron: ABVV, 2024)
De nieuwe begrotingsregels van Europa zijn onwerkbaar en onverantwoord
(bron: ABVV-experten, 2024)
Hoe maken we onze industrie klimaatneutraal? Interview met Tomas Wyns
(bron: ABVV-Metaal, e-book 'Metaal en klimaat', blz. 4)
Klimaatprobleem vraagt een ondernemende staat
(bron: Mo, 2016)
Mariana Mazzucato en ‘de ondernemende staat’
(bron: VPRO Tegenlicht)