De huidige energieprijzen vormen een belangrijke handicap voor onze industrie. Momenteel betalen Europese bedrijven 3 tot 5 keer meer voor gas en 2 tot 3 keer meer voor elektriciteit in vergelijking met de VS. Europa kampt al lang met structureel hogere energieprijzen dan de VS en China, alleen is dat verschil sinds de energiecrisis nog groter geworden.
Lagere energieprijzen zijn een topprioriteit. Zonder competitieve prijzen hebben energie-intensieve bedrijven zoals Umicore en ArcelorMittal geen toekomst in ons land. Alleen is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het Draghi-rapport over de Europese competitiviteit bevat tientallen voorstellen om de energieprijzen naar omlaag te krijgen. Dit toont aan dat er geen wonderoplossing bestaat om de Europese energieprijzen (snel) te drukken, laat staan ze op het niveau van de VS te brengen.
Op termijn is de richting duidelijk. We evolueren naar een energiesysteem dat draait op hernieuwbare energie, eventueel aangevuld met een nucleaire component. Dat is de enige manier om onze energievoorziening betaalbaar en in eigen handen te houden. De acute uitdaging bestaat er echter in om te zorgen voor lagere energieprijzen op korte termijn, want bedrijven kunnen en zullen niet wachten tot 2030 om over betaalbare duurzame energie te beschikken.
Alleen wanneer de lidstaten samenwerken en hun energiebeleid coördineren, kunnen we het tij keren.
Het Draghi-rapport stelt onder meer het volgende voor:
Op korte termijn zijn maatregelen nodig om de energiekost voor energie-intensieve bedrijven te verminderen op basis van duidelijke voorwaarden (bijvoorbeeld inzake tewerkstelling en investeringen in verduurzaming) en zonder de kostprijs eenzijdig af te wimpelen op de belastingbetaler.
Vermijd dat energieproducenten overwinsten realiseren op kap van consumenten (bedrijven en gezinnen). De kostprijs van elektriciteit wordt bepaald op basis van de duurste energiebron (gascentrales). Producenten van kern- en hernieuwbare energie ontvangen daardoor dezelfde hoge marktprijs als gascentrales. Vooral kerncentrales profiteren hiervan, omdat ze hun elektriciteit grotendeels via de groothandelsmarkt verkopen en zeer lage productiekosten hebben. Tijdens de energiecrisis werd dit probleem pijnlijk zichtbaar: terwijl de productiekosten voor kernenergie stabiel bleven, explodeerden de winsten van kerncentrales. De EU voerde toen tijdelijke maatregelen in om overwinsten af te romen, maar deze regelingen zijn niet verlengd. Hierdoor blijft het risico bestaan dat elektriciteitsprijzen opnieuw onnodig hoog worden bij stijgende gasprijzen. De voorgestelde maatregelen in de Clean Industrial Deal en het ‘Actieplan voor Betaalbare Energie’ om extreme prijsstijgingen te voorkomen en om de prijzen van hernieuwbare en kernenergie los te koppelen van de hoge gasprijzen zijn positief en verdienen een grondige uitwerking.
Specifiek voor België moeten we alles op alles zetten om van de Noordzee een hernieuwbare energiehub te maken. Het potentieel van de Noordzee inzake zonne- en windenergie is enorm en kan op termijn grote hoeveelheden goedkope energie leveren aan de industrie. Zelfs competitief geprijsde groene waterstof (onder meer nodig om CO2-vrij staal te maken) zou in de Noordzee in grote hoeveelheden kunnen worden aangemaakt.
Ons energiebeleid heeft nood aan een holistische aanpak: de uitrol van hernieuwbare energie, een lagere energiefactuur voor huishoudens en het versterken van de industrie gaan daarbij hand in hand.
Bijvoorbeeld: een grootschalige overstap naar elektrische warmtepompen kan de vraag naar aardgas sterk verminderen, wat zowel de gas- als elektriciteitsprijzen verlaagt. Warmtepompen zijn bovendien veel klimaatvriendelijker dan traditionele gasboilers. De hoge aanschafkosten en dure elektriciteitsprijzen (t.o.v. gas) maken de overstap echter moeilijk voor veel gezinnen, waardoor overheidssteun essentieel is. Gerichte subsidies en fiscale voordelen kunnen de drempels verlagen en de uitrol versnellen. Dit helpt niet alleen gezinnen, maar ook energie-intensieve industrieën die baat hebben bij betaalbare energie. Zo’n aanpak ondersteunt ook bedrijven zoals Daikin Europe in Oostende (dat warmtepompen maakt), door de vraag te stimuleren en lokale werkgelegenheid te garanderen.
Noordzeetop Oostende legt basis voor ’s werelds grootste groene energiecentrale
(bron: FOD Buitenlandse Zaken, 2023)
"De beste manier om de mensen te helpen, is massaal inzetten op hernieuwbare energie."
- interview met energie-expert Thijs Van De Graaf
(bron: blz. 22, MagMetal, 2023)
De wereld op een kantelpunt: alles wordt anders (en beter) met Koen Schoors
(bron: VRT Max, 2025)